Taierea longitudinala a furnirului

Foarfecile ghilotina Fisher+Rückle Cutmaster sunt ideale pentru taierea pe lungime a pachetelor de furnir si pentru obtinerea canturilor perfect paralele ale fasiilor de furnir, aspect foarte important la incleierea ulterioara a acestora.

Masinile au un batiu robust si o masa fixa, ceea ce contribuie la precizia prelucrarilor, datorita absorbtiei fortelor ridicate de presare si taiere. In plus masa fixa permite dotarea modulara ulterioara a masinii, de exemplu printr-un dispozitiv automat de evacuare a pachetelor de furnir. In cazul acestei dotari avantajul il reprezinta faptul ca furnirul ramane presat in pachet iar aplicarea ulterioara a adezivului pe canturile acestuia se poate face foarte usor si precis.

Gama de foarfeci ghilotina Cutmaster cuprinde foarfeci simple, duble sau chiar cu patru cutite pentru taierea dreptunghiulara a furnirului in pachet sau pentru taierea la o anumita dimensiune a foilor de furnir imbinat.

Atat la foarfecile ghilotina cu un cutit cat si la cele duble grinda de presare si cutitele sunt antrenate hidraulic. Cu o singura exceptie (modelul AFECO) aceste foarfeci au ghidaj bilateral al cutitului.


 

AFD

 

Taierea furnirelor in pachet si aplicarea de adeziv

Pentru taierea furnirelor in pachet si aplicarea adezivului cu aceeasi masina firma Fisher+Rückle ofera atat masini cu un cutit cat si cu doua cutite. Utilajele pot fi echipate cu agregat de frezare in special pentru prelucrarea furnirelor critice sau a celor mai groase (de la 1,5 mm grosime). Astfel taierea este urmata de o frezare in vederea obtinerii unui cant perfect. Capacitatea obtinuta cu masinile care dispun si de unitate de frezare (modelul Pulchra-millcut) este de cca. 1,5 pachete de furnir/minut. In cazul utilajelor fara unitate de frezare capacitatea este de pana la 3 pachete de furnir/minut.

Datorita presiunii de presare constante din timpul taierii si a aplicarii de adeziv, aplicarea adezivului este uniforma chiar si in cazul furnirelor cu tendinta de valurire.

Alt avantaj al acestor utilaje il reprezinta miscarea oscilanta a cutitului la taiere datorita careia se obtine o calitate superioara de taiere.

Gradul ridicat de automatizare (la lucrul continuu in masina se afla simultan 3 pachete – primul in zona de asezare, al doilea sub grinda de presare din fata si al treilea sub grinda de presare din spate, inaintea dispozitivului de evacuare automata), necesarul mic de spatiu si faptul ca masina este deservita de catre un singur operator sunt de asemenea aspecte importante, demne de luat in considerare.   

 

Aplicarea de adeziv

Fisher+Rückle ofera 2 tipuri de masini de aplicat adeziv pe canturile pachetelor de furnir – una pentru aplicare pe o parte si una pentru aplicarea pe ambele parti a adezivului. In timpul aplicarii adezivului se exercita asupra cantului pachetului o presiune de presare constanta, ceea ce asigura o aplicare uniforma a acestuia. In cazul masinilor de aplicat adeziv pe ambele parti reglarea in functie de latimea pachetului de furnir se poate face rapid, capetele de aplicat adeziv fiind usor reglabile.

Intretinerea masinilor este facila, componetele care intra in contact cu adezivul (role de aplicat, recipiente adeziv) fiind usor de demontat si curatat.

 

Imbinarea furnirelor

Firma Fisher+Rückle se remarca prin masinile de imbinat furnire – atat cele pentru imbinare longitudinala cat si cele pentru imbinare transversala. Toate aceste masini sunt antrenate hidraulic in vederea obtinerii unui grad ridicat de siguranta in exploatare si a unei forte mari de antrenare. Costurile de uzura si de intrentinere sunt mici datorita numarului mic de piese de uzura. Alimentarea cu furnir se realizeaza, in functie de cerintele beneficiarului, automat sau manual.  

Pentru imbinarea rapida si simpla a furnirelor valurite care prezinta tensiuni mari sunt adecvate masinile de imbinat furnir cu fir fuzibil (de ex. modelul Stichmaster). Datorita agregatului de incleiere independent latimea formatului este nelimitata iar furnire cu grosimea de pana la 3 mm pot fi prelucrate fara probleme.


 

4.0.1

IMPETUM 2.2

 

Masini speciale

In afara de utilajele de prelucrat furnir mai sus mentionate, Fisher+Rückle ofera si utilaje pentru utilizari speciale, dupa cum urmeaza:

  • masina de separare a foilor de furnir (folosita pentru evitarea incleierii intre ele a foilor de furnir dintr-un pachet, dupa aplicarea de adeziv pe canturile acestora)
  • masina de intarire a canturilor formatelor de furnir imbinate si de tivire a acestora
  • transportoare de furnir
  • masina de aplicat vlies pe furnir
  • instalatii de sortare si destivuire
  • tocator pentru deseuri de furnir
  • instalatii pentru productia de placaj