0268 472 159
office@sorinmihai.ro

Utilaje Weinig - Retezare si optimizare

Ferăstraie circulare automate de retezat

Potenţial pentru o capacitate mai mare,
,,plus valoare’’, economisirea costurilor şi câştig

La prelucrarea lemnului se fac și retezări. Deseori cu ferăstraie circulare manuale. DIMTER se ocupă de peste 25 de ani cu dezvoltarea ferăstraielor circulare de retezat automate şi a devenit între timp lider pe piaţă în domeniul ferăstraielor circulare de retezat şi eliminat defecte cu optimizarea tăierii.

 

Ferăstraiele circulare de retezat prin trecere, de mare capacitate, se folosesc mai ales în unităţi de producţie mari. În calitate de lider în domeniu, DIMTER oferă cel mai rapid ferăstrău circular din lume pentru retezat cu optimizarea tăierii – OptiCut 450 Quantum. Vă oferim soluţii unicat de sistem, cum ar fi sistemul de alimentare VarioSpeed, cu care puteţi atinge o capacitate cu până la 20% mai mare a ferăstraielor circulare de retezat prin trecere. Un alt patent DIMTER este eliminarea comandată a resturilor, care vă garantează o evacuare de 100% a resturilor, fără să fie nevoie să luam în calcul vreo pierdere de capacitate datorată unor tăieri care nu sunt necesare. Aceste caracteristici unice şi noua unitate de comandă OptiCom Direct cu touchscreen de 12” fac retezarea cu un DIMTER OptiCut uşoară, economică şi lipsită de evenimente nedorite.

Avantaje:

1. Mai multă siguranţă

Multe ferăstraie circulare manuale pentru retezat folosite astăzi, sunt prea periculoase şi de aceea, în multe ţări, sunt scoase din producţie sau trebuie reutilate şi modificate considerabil. Un ferăstrău circular cu pânza sub masa de lucru, cu capote de siguranţă de ambele părţi ale pânzei nu se mai poate folosi pentru o retezare rapidă.

2. Mai multă productivitate cu mai puţine costuri

Deja cel mai mic ferăstrău DIMTER OptiCut poate reteza cu până la de patru ori mai mult decât un ferăstrău circular manual pentru retezat. Cu jumătate din personal! Acesta rentează în orice situaţie, indiferent dacă productivitatea totală zilnică este obţinută cu mai puţine ferăstraie circulare şi mai puţin personal, sau dacă pentru retezare un muncitor va folosi doar o parte din timpul său de lucru.

3. Un grad mai mare de exploatare a lemnului brut – deci un câştig mai mare

Prin eliminarea defectelor, marfa brută, ajunge la o calitate ce poate fi utilizată, dar în urma acestui proces rezultă multe resturi scumpe. Reducerea acestor resturi este echivalentă cu un câştig de bani lichizi, deoarece scade consumul de lemn brut. Cantitatea de lemn prelucrat extras din lemnul brut creşte cu 4%, 8% şi adesea chiar cu mai mult. Dacă din aceeaşi cantitate brută, amestecată rezultă multe calităţi bune, se poate obţine o plusvaloare considerabilă. 

Fiecare producţie se caracterizează prin diverse premise şi posibilităţi. DIMTER oferă în fiecare situaţie mai mult:

OptiCut taie lungimile dorite conform unei liste de tăiere, de exemplu, când trebuie tăiate cantităţi exacte ale şarjelor din lemn brut „fără defecte”.Materialul care intră se poate tăia în pachete cu ferăstrăul circular cu şibăr OptiCut din seria S, astfel încât se poate atinge o mare productivitate zilnică. OptiCut-ul poate să măsoare automat lungimea materialului la intrare şi să selecteze în funcţie de aceasta modelul de tăiere folosit. Dacă nu se cer modele de tăiere, OptiCut-ul poate să întocmească combinaţia cea mai convenabilă de lungimi dintr-o listă de tăiere – cu cea mai mică pierdere. În acelaşi timp, din lista de tăiere sunt eliminate reperele pe măsură ce le produce maşina, astfel încât ea se opreşte automat, când toate reperele cerute sunt produse.

Prin optimizare se mai face un pas:

Astfel se obţin lungimi şi calităţi, în timp ce cantitatea de lemn folosită este diminuată. Totodată se atinge o plusvaloare ridicată prin optimizare, in timp ce calitatea lemnului creşte prin eliminarea „defectelor”, OptiCut-ul optimizează realizând cea mai bună combinaţie de lungimi din lista de tăiere. Chiar şi lungimile variabile, care pot fi folosite de exemplu la diverse calităţi ale parchetului, pentru îmbinat în dinţi, la calupuri de ferestre etc. sunt considerate la optimizare dimensiuni standard. Este posibilă şi introducerea cantităţilor dorite şi/sau a lungimilor preferate în funcţie de priorităţi. De regulă, DIMTER OptiCut măsoară de fiecare dată întregul reper şi calculează cea mai bună soluţie de optimizare, înainte de tăi re. Această metodă se numeşte optimizare completă.

Când lemnul este prelucrat cu un DIMTER OptiCut, se pot economisi doar prin diminuarea resturilor 4% - 8% (sau poate chiar mai mult) din materialul brut, în comparaţie cu ferăstraiele circulare manuale de retezat și eliminat defecte.

Ferăstraie de retezat cu pânza sub masa de lucru

OptiCut C 50 – tăiere la lungime - rapid şi în condiţii de siguranţă

OptiCut C 50 este un ferăstrău de retezat cu pânza sub masa de lucru, care datorită comenzii cu ambele mâini este certificată BG ca maşină manuală. Trenurile cu role garantează o deplasare ușoară a reperele prin maşină. Datorită fixării pneumatice a reperelor și a ghidajelor pendulare exacte se obţine o precizie ridicată a lungimii şi unghiurilor. Maşina se poate dota ulterior, la cerere, până la nivelul centrului de retezare cu optimizarea tăierii, OptiCut S 50.

OptiCut C 700 – retezări simple şi sigure chiar şi la dimensiuni mari

OptiCut C 700 este ideală pentru prelucrarea cherestelei şi a grinzilor. Chiar și cheresteaua netivită poate fi fixata în condiţii de siguranţă cu ajutorul pintenilor. Datorită folosirii ambelor mâini se asigură cele mai înalte măsuri de securitate. Este posibila dotarea ulterioară a maşinii cu transportoare cu role înainte şi după pânza circulară. Datorită ghidajelor pendulare şi a opritoarelor se asigură o tăiere precisă.

Ferăstraiele circulare de retezat cu împingător de alimentare

Seria OptiCut S de la DIMTER
Maşini universale cu spectru mare de productivitate

In orice unitate de prelucrare a lemnului masiv are loc și operația de retezare. Dar în tăierea la lungime există un potenţial de creştere a productivităţii mult mai mare decât vă gândiți. Indiferent că este vorba de o creştere a productivității sau a câştigului prin economisirea lemnului.

Datorită seriei DIMTER OptiCut S şi întreprinderile mici şi mijlocii din domeniul prelucrării lemnului pot benficia de avantajele tăierii automate la lungime.

Chiar şi cea mai mică maşină, OptiCut S 50, taie de 4 ori mai mult decât un circular de retezat manual – cu jumătate din personalul folosit la tăierea manuală*.

* (declaraţia utilizatorului)

Și asta datorită faptului că OptiCut efectuează mulţi paşi de lucru automat:

  • - transport
  • - poziţionare exactă
  • - prindere sigură
  • - tăiere

Între timp, muncitorul poate alimenta utilajul cu material şi poate stivui lungimile tăiate. Indiferent că produceți serii mici sau mari: cu DIMTER OptiCut tăiaţi din ce în ce mai bine! Şi asta în condiţii de siguranţă maximă, pentru că mâinile rămân mereu în afara maşinii!

Dacă se taie lungimi impuse conform modelului de tăiere – de exemplu când trebuie să se producă serii cu un anumit număr de repere dintr-o calitate „fără defecte” a lemnului brut – atunci productivitatea creşte. Reperele se taie simplu în pachet. Astfel este posibilă o producţie zilnică mare.

Gradul înalt de flexibilitate este asigurat de funcţia „tăiere manuală”: Oricând se pot face tăieri individuale, se pot elimina defecte sau se pot obţine anumite lungimi.

DIMTER OptiCut oferă şi posibilitatea de a tăia lungimi dintr-o listă de tăieri, după ce reperul brut a fost măsurat automat – și asta bineînţeles, cu cele mai puţine deşeuri.

Obţinerea unei calităţi superioare a lemnului în scopul creşterii valorii produselor poate fi realizată prin funcţia „eliminare automată a defectelor”. Astfel, OptiCut elimină defectele marcate ale lemnului cum ar fi noduri, canale rezinifere, crăpături etc. Reperele fără defecte, de diferite dimensiuni, obţinute prin acest proces tehnologic pot fi îmbinate apoi cu ajutorul unei instalaţii de îmbinat în dinţi, rezultând repere de lungimi corespunzătoare de cea mai bună calitate. Grupul WEINIG vă oferă totul de la aceeaşi sursă.

În ciuda complexității utilajelor OptiCut, deservirea acestora este foarte uşoară – la fel de simplă ca şi crearea unei liste de tăiere. Datorită Touchscreen-ului mare , OptiCom Direct, fiecare ferăstrău circular de retezat se poate încadra automat într-o reţea.

OptiCut este deschis şi la dezvoltarea viitoare a întreprinderii dvs.: Foarte multe opţiuni pot fi adăugate ulterior.

Firma DIMTER produce următoarele tipuri de ferăstraie circulare de retezat, cu împingător de alimentare:

OptiCut S 50 – Sistem de tăiere care are viitor

Flexibil, economic, exact, sigur, OptiCut S 50 este cel mai mic model de ferăstrău circular de retezat cu optimizarea tăierii produs de firma DIMTER. Acesta calculează automat cea mai bună combinație de lungimi, care poate fi obținută pornind de la lista de tăiere. Opțional poate fi echipat cu măsurarea automată a lungimii și cu sistemul de recunoaștere a defectelor conform marcajelor cu cretă, devenind astfel un ferăstrău complet cu optimizarea tăierii. Pot fi adăugate de asemenea și multe alte opțiuni ca de exemplu comanda OptiCom Direct.

OptiCut S 90: Retezare rentabilă cu toate opțiunile

Precizie ridicată de tăiere și manipulare ușoară – OptiCut S 90 le oferă pe ambele și în plus este și superproductivă. Cu OptiCut S 90 puteți tăia de patru ori mai mult decât cu un ferăstrău manual de retezat, folosind jumătate din personal sau puteți crește gradul de exploatare a lemnului prin optimizare. Dvs puteți alege oricând una dintre cele două posibilități în funcție de necesitățile din momentul respectiv – flexibilitatea se păstrează. Indiferent că se taie în pachet sau profile, repere individuale sau chiar bețe rotunde, cu OptiCut S 90 totul este posibil aproape fără reglaje la mașină. 

Gama largă de modele îndeplinește orice cerință:

S 90 - universal: repere cu greutate de până la 100 kg la o precizie de pozitionare de +/- 0,5 mm sunt caracteristici ale modelului S 90 de bază.
S 90 XL – cu pachetul pentru secțiuni mari: repere cu greutatea de până la 150 kg și o secțiune maximă de    280 x 180 mm respectiv 420 x 40 mm, acest model este conceput în special pentru prelucrări în pachet și pentru dimensiuni mari.

 S 90 Exact – Precizie la fiecare tăiere: Dacă este nevoie de tăieri foarte precise, modelul acesta este exact cel potrivit. Cele mai ridicate cerințe sunt îndeplinite datorită presării laterale comandate în vederea obținerii unei tăieri perpendiculare, sistemului cu împingător cu precizie de poziționare de +/- 0,1 mm și a unui agregat de tăiere precis.

S 90 Speed - capacitate, capacitate, capacitate: Acest model de ferăstrău de retezat cu împingător impresionează prin viteza absolută a sistemului. Din combinația între viteza împingătorului la cursa de întoarcere, viteza de avans și viteza de tăiere rezultă o capacitate care putea fi atinsă până acum doar cu ferăstraiele de prelucrare prin trecere – și asta cu menținerea tuturor avantajelor unui ferăstrău cu împingător de alimentare: flexibilitate, precizie, protejarea reperelor. 

Fiecare model poate fi dotat cu o unitate de sortare după ferăstrău. OptiCut S 90 poate fi de asemenea echipat cu boxă patentată pentru deșeuri, amplasată imediat după unitatea de tăiere. Pentru identificarea sigură a reperelor și după tăiere sau pentru a regla următoarea mașină din flux pentru dimensiunile reperului prin intermediul unui scaner de cod de bare, se poate amplasa o imprimantă pentru etichete, care este integrată complet în unitatea de comandă a OptiCut-ului și care generează automat etichete și le aplică pe repere. 

Este de asemenea posibilă integrarea OptiCut-ului S 90 în linii automate, împreună cu transportor transversal și instalație automată de destivuire OptiCut Stacker precum și interconectarea acestuia cu alte utilaje (de ex. ferăstraie de spintecat, mașini de rindeluit, instalații de îmbinat în dinți), amplasate înainte sau după acesta în cadrul fluxului de producție.

OptiCut S 700 – soluția variabilă pentru secțiuni deosebit de mari

Ferăstrăul OptiCut S 700 este adecvat pentru retezarea secțiunilor deosebit de mari și de late și poate fi folosit atât pentru tăierea lemnului masiv de dimensiuni mari precum și a grinzilor lamelare. Cea mai lungă mașină vândută până acum poate prelucra o lungime de 18,3 m. Chiar și la aceste dimensiuni sunt atinse precizii de poziționare foarte ridicate de până la +/- 0,5mm. Pentru OptiCut S 700 există soluții de sortare automată care se pot adapta cerințelor dvs.

OptiCut S 700 se poate comanda foarte ușor prin terminalul OptiCom. Se întocmește lista de tăiere și se poate începe lucrul! Siguranța la locul de muncă este garantată și în condiții extreme. Operarea este și mai comfortabilă cu unitatea de comandă cu touchscreen – OptiCom Direct.  

Ferăstraie circulare de retezat cu bandă de alimentare

DIMTER OptiCut pentru o mare productivitate zilnică: Sunt foarte puternice, economice, asigură o creştere a profitului şi sunt precise

Dacă se taie lungimi conform unor date bine stabilite (de regulă modelul de tăiere fix), atunci se poate atinge o producţie zilnică mare chiar şi cu OptiCut-ul universal pentru următorul nivel de productivitate. În acest caz, reperele se taie pur şi simplu în pachet.

Dacă se retează lungimi fixe în funcţie de lungimea brută a reperului, sunt eliminate defecte sau chiar se optimizează, atunci se folosesc ferăstraie circulare OptiCut de mare capacitate.

La retezarea automată a reperelor individuale, OptiCut preia – conform funcţiei de retezare – cei mai mulţi paşi de lucru: măsurarea reperului brut, eventual calcularea combinaţiei ideale de lungimi din care să rezulte cele mai puţine deşeuri, transportul reperului şi poziţionarea exactă, efectuarea tăierii şi separarea deşeurilor. În planul secund se ţine evidenţa valorilor reale şi o statistică concludentă. Muncitorii se concentrează pe sortarea lemnului brut, dacă aceasta nu decurge automat, de exemplu printr-un sistem modern de recunoaştere/scanare.  

Ferăstraiele circulare de retezat, tip OptiCut de mare capacitate au devenit între timp sinonime cu retezarea rapidă şi exactă. Utilizatorii vorbesc de marea încredere pe care o au în acestea şi consideră că gradul de disponibilitate tehnică este de peste 95%.

Sistemul inteligent de alimentare VarioSpeed (patentat) de la ferăstraiele circulare prin trecere DIMTER OptiCut este unic în toată lumea. Reperul brut care urmează recuperează distanţa faţă de cel din faţa lui datorită accelerării benzii transportoare, astfel eliminându-se spaţiul liber dintre cele două repere, care a apărut din cauza timpului alocat marcării. Prin reducerea spaţiului dintre două repere consecutive, productivitatea creşte cu până la 20%*.

OptiCut se deserveşte uşor chiar dacă oferă toate aceste posibilităţi iar statisticile de producție sunt efectuate automat de către aceasta.

Alegeţi din programul nostru variat de la ferăstraiele circulare de retezat simple, de mare capacitate, până la soluţiile complet automatizate. În calitate de partener competent vă oferim soluţii de alimentare automată din stivă realizate de WEINIG, integrarea sistemelor de recunoaştere (scaner), precum şi manipularea automată a lungimilor tăiate cu OptiCut Stacker. Interconectarea mai multor maşini şi legarea mai multor utilaje OptiCut între ele poate fi realizată de către departamentul nostru de dezvoltare în funcţie de necesităţile dumneavoastră. 

Gama ferăstraielor circulare de retezat cu bandă de alimentare cuprinde următoarele modele:

Opticut 150 – OptiCut-ul cu cele mai multe funcții, care a existat vreodată

Cu o capacitate de până la 8.000 m liniari pe schimb OptiCut 150 este ideal pentru întreprinderile mijlocii. Reprezintă cea mai bună alternativă la sisteme existente. În funcție de utilizare acesta dublează capacitatea, înjumătățește costurile de producție sau contribuie la o economisire considerabilă a lemnului și la o exploatare maximă. OptiCut 150 poate fi folosit în multe situații și este adecvat și în cazul lemnului masiv brut, rolele de acționare superioare urmând conturul lemnului. Utilajul convinge prin precizie ridicată de tăiere, operare simplă, fiabilitate pe termen lung – toate la un raport preț/ capacitate foarte bun.

OptiCut 200 – noua serie Performance: conceptul puternic pentru tăiere profitabilă

Atât OptiCut 200 general cât și OptiCut 200 Elite și OptiCut 200 Exact oferă o optimizare completă ca și dotare standard. Măsurarea lungimii întregului reper se realizează independent de acționare și de distanța dintre repere înainte de prima tăiere. Astfel se reduce la maxim cantitatea de deșeuri. Banda de alimentare VarioSpeed (patentată) este oferită acum ca și dotare standard la OptiCut 200 Elite/ Exact, datorită acesteia fiind eliminat spațiul dintre două repere consecutive. Astfel se obține o creștere cu până la 20% a capacității.

Dacă se pune accentul pe exactitatea lungimii reperelui, atunci OptiCut 200 Exact este soluția. Cu acest utilaj se poate obține o precizie de tăiere la lungime de +/- 0,5 mm la 8 lungimi preferențiale. Rupturile pot fi evitate datorită comenzii inteligente a pânzei circulare iar suprafața de tăiere este de calitate superioară.

În vederea valorificării maxime a lemnului, OptiCut 200 din seria Performance nu doar elimină defecte ci stabilește și combinația optimă de lungimi conform lungimilor fixe introduse în lista de tăiere. Astfel se obține o exploatare maximă și/sau valoarea cea mai ridicată din materialul existent care intră în mașină. În timpul tăierii se contorizează în permanență numărul de repere realizat și se pot produce repere de 8 calități.  

OptiCut 450 Quantum – cel mai rapid OptiCut din lume

Acest utilaj deține recordul mondial de viteză cu 540 tăieri/min. OptiCut 450 Quantum este echipat cu sistemul de alimentare VarioSpeed datorită căruia este posibilă retezarea fără oprire. În plus dispune de o boxă pentru deșeuri cu o comandă inteligentă, deschiderea boxei realizându-se la fiecare deșeu în funcție de dimensiunea acestuia. Rolele HighGrip adaptate la specia lemnoasă exercită forță asupra reperului și ajută la poziționarea exactă. 

Poziționarea este susținută de sistemul de măsurare a lungimii, independent de sistemul de acționare, obținându-se o precizie de până la +/- 0,8 mm. Fiecare reper este măsurat în întregime înainte de tăiere, astfel fiind posibilă optimizarea tăierii.

Datorită capacității sale deosebite, OptiCut 450 Quantum se folosește în special împreună cu sisteme automate de alimentare, scanere și automate de stivuire OptiCut Stacker. Interconectarea mai multor ferăstraie și integrarea acestora în rețelele firmelor este posibilă. 

OptiCut 450 FJ+

Oferă capacitate ridicată la dimensiuni noi – repere scurte. Fără a se înregistra vreo pierdere de capacitate reperele cele mai scurte (de la 110 mm) sunt retezate iar reperele bune sunt separare sigur de deșeurile eliminate în boxa comandată servo, care se deschide doar cât este nevoie și este dotată cu un papuc de presare comandat în funcție de lungime datorită căruia este evitată deplasarea lentă. Acest model este de asemenea dotat cu alimentarea Vario-Speed. Rolele HighGrip adaptate la specia lemnoasă exercită forță asupra reperului și ajută la poziționarea exactă. Poziționarea este de asemenea susținută de sistemul de măsurare al lungimii.  

Soluţii de croire

Linie de retezat complet automată pentru performanţă maximă şi siguranţă de lucru

Ferăstraiele de retezat OptiCut sunt concepute pentru prelucrări automate. Alimentarea ferăstraielor de retezat se poate automatiza prin sisteme specifice pentru destivuire iar recunoaşterea defectelor din lemn cu ajutorul laserelor are mare căutare.

Odată cu integrarea scanerelor în linii de producţie WEINIG se înregistrează o evoluţie semnificativă a soluţiilor automate în domeniul croirii. Noile soluţii de automatizare reduc vibraţiile, măresc siguranța de monitorizare a reperelor şi contribuie la buna funcţionare, în condiţii de siguranţă, a maşinii.

Aşa vă optimizaţi producţia

Cu modulele de automatizare WEINIG vă putem îndeplini orice dorinţă. Conceput flexibil HighMech asigură producţiei dvs. o performanţă la nivel înalt.

  • Monitorizare concentrată a calității datorită organizării ergonomice a locului de muncă
  • Alimentare automată, sincronizată exact, cu piese din stocul tampon
  • Flux continuu de material
  • Distanţe tampon suficient de mari de exemplu pentru evacuarea reperelor